Om yrket

Flygledare

Att vara flygledare och reservofficer innebär att ha ett varierande och mycket ansvarsfullt arbete. Du ansvarar för flygsäkerheten i luften och på marken. Modern teknik hjälper dig med den information du behöver för att fatta korrekta beslut.

TORNET är en av dina arbetsplatser. Här är möjligheten att se det som rör sig på eller i närheten av flygfältet viktig – men även radarn är ett viktigt hjälpmedel. Du kommer att använda utrustning som bland annat hjälper dig att hantera radio- och telefonkommunikation, landningshjälpmedel, system för flygsäkerhetsmeddelanden av olika slag, väder och vind och flygplatsbelysning.

INFLYGNINGSKONTROLLEN är en annan arbetsplats där radarn är ditt huvudsakliga hjälpmedel för att kunna kontrollera flygtrafiken i ett större område runt flygplatsen. Oavsett om uppgiften är hemma på flygplatsen eller vid en övning nationellt eller internationellt är hjälpmedlen och arbetsuppgifterna likartade Ni är oftast ett team som löser uppgifterna tillsammans, två flygledare i tornet och två till tre på kontrollcentralen. Som reservofficer och flygledare hanterar du mycket
information samtidigt. Det är därför det viktig att du är stresstålig, noggrann och ansvarsfull. Det är även viktigt att du är öppen och ödmjuk inför uppgiften för att passa för yrket. 

VILLKOR & MÖJLIGHETER
Som flygledare har du mycket bra anställningsvillkor och konkurrenskraftiga löner med god utveckling. Du har även många spännande möjligheter, bland annat tjänstgöring utomlands.