– Vi vill förstå vilka produkter som fungerar redan idag, men också var det finns glapp att fylla. Workshopen ger oss en tydligare bild av vad som efterfrågas från olika håll, säger Gustaf Fylkner, operativ expert på enheten för forskning och innovation på LFV.
Brett engagemang från hela Sverige
Bland deltagarna fanns representanter från Polismyndigheten, SMHI, Trafikverket, Lunds universitet, industrin och flera regionala aktörer. Under dagen hölls presentationer och gruppdiskussioner med fokus på allt från tekniska lösningar till operativa behov.
– Det är en imponerande bredd av kompetens vi lyckats samla – från operativa användare till forskare och nationella såväl som lokala intressenter. Det visar verkligen att frågan engagerar, säger Helene Alpfjord Wylde, projektledare på LFV.
Polisens behov i fokus
En av de tyngsta rösterna under dagen kom från Polismyndigheten, som är Sveriges största användare av drönare. För dem är tillgång till pålitlig väderinformation avgörande i det dagliga arbetet.
– Vi jobbar riskbaserat. Utan bra väderdata kan vi inte göra våra riskbedömningar, och då blir det svårt att genomföra uppdrag på ett säkert sätt, säger Rickard Henningsson, ansvarig operatör för drönarverksamheten inom Polismyndigheten.
Från behov till förbättring
Workshopen är en aktivitet inom forskningsprojektet BÄVER, som leds av LFV med SMHI och Lunds universitet som partners. Förhoppningen är att framtida resultat kan omhändertas i Sweden U-spaceprojektet, där relevanta väderprodukter på sikt ska kunna integreras i framtida UTM-system. SMHI är en möjlig leverantör, och projektets resultat kan få stor betydelse för både säkerhet och kapacitet i det lägre luftrummet.
En andra workshop är planerad till hösten 2026, där fokus kommer att ligga på att sprida projektresultat och presentera konceptuella väderprodukter som bättre mappar till UAS-användares behov.
Röster från workshopen
I filmen får du höra fem deltagare berätta varför de engagerar sig i projektet BÄVER.