Förändring i avtal med åtta svenska flygplatser

Publicerad: 22 februari 2024 16:18Uppdaterad: 22 februari 16:21

LFV har tidigare erbjudit åtta av Sveriges privata flygplatser ett avtal, som gjort det möjligt för flygplatserna att använda LFVs operativa nätverk för att få tillgång till övervakningsinformation. Sedan 2019 nytecknar eller förlänger LFV inte avtalen utan erbjuder istället flygplatserna en möjlighet att ansluta sitt eget nätverk till LFVs centrala anslutningspunkt för att få tillgång till samma information.

Efter avregleringen av flygmarknaden 2010 har LFV ett begränsat ansvar för delar av den svenska flyginfrastrukturen. LFV har tidigare tagit på sig ansvaret för nätverket via ett avtal med de aktuella flygplatserna. Under december 2022 valde LFV formellt säga upp avtalen och den 15 januari 2024 trädde förändringen i kraft.

De åtta flygplatser som påverkas av förändringen är Arvidsjaur, Kristianstad, Ljungbyhed, Skavsta, Trollhättan, Västerås, Växjö och Örebro. En av de aktuella flygplatserna har tecknat avtal om att ansluta sitt eget nätverk till LFVs centrala anslutningspunkt.

En flygsäkerhetsbedömning har genomförts och Transportstyrelsen har godkänt förändringen. LFV har i god tid meddelat flygplatserna om förändringen för att ge dem möjlighet att säkerställa kontinuitet i sin verksamhet.

LFV bedriver lokal flygtrafikledning vid 16 statligt ägda flygplatser och flottiljer samt vid LFVs fyra kontrollcentraler i Sverige. LFVs avdelningen System och utveckling levererar även tekniska flygtrafiktjänster till ytterligare 10 privata flygplatser i Sverige.

Länk: Läs mer om LFVs verksamhet på vår webbplats.