Automationsdagarna – mötesplatsen för forskning om framtidens luftfart

Publicerad: 04 oktober 2023 08:20Uppdaterad: 04 oktober 08:23

Arbetar du med automationslösningar för luftfart? Då är Automationsdagarna något för dig. Den 16 -17 november ges möjlighet till inspiration, innovation, erfarenhetsutbyte och nätverkande på Kista Science City.

Här möter du ett tjugotal forskare från Linköpings universitet, Sjöfartsverket, Trafikverket och LFV i en interaktiv miljö för samtal och demonstrationer av projekt. Ta del av presentationer, besök utställningen där forskare presenterar sina forskningsresultat och mingla med oss. Dagarna arrangeras av LFV i samarbete med Trafikverket.

Varför ska du besöka dagarna?

Du får en överblick över aktuell forskning och trender inom området. Såväl internationella som nationella projekt presenteras.

– Vårt mål är att tillsammans öka kostnadseffektiviteten och bättre förstå risker inom ny teknik, där samspelet mellan människa och automation är en kritisk framgångsfaktor, berättar Billy Josefsson, programledare LFV forskning och innovation. Med hjälp av automation kan vi öka kapaciteten och tillgängligheten i luftfarten, samtidigt som vi får minskad klimatpåverkan. Vi vill också visa samhällsnyttan med en effektiv, miljövänlig och tillgänglig luftfart, både med bemannat och obemannat flyg.

Varför startades Automationsdagen?

Automationsdagen arrangerades för första gången 2019. Sedan kom pandemin, men nu sker äntligen den efterlängtade uppföljningen under det vi kallar ”den andra automationsdagen”.  Det fanns och finns ett behov hos forskare och tjänstepersoner som arbetar med automation inom luftfart, luftrum och tillgänglighet att samlas för att nätverka och utbyta erfarenheter.

– Vi som arrangerar Automationsdagarna värdesätter det personliga mötet och hoppas verkligen att vi ses i Kista för diskussioner som lyfter flyg-Sverige, avslutar Billy Josefsson.

 

Hur ser dagarna ut?

Automationsdagarna äger rum på Kista Science City i två dagar. Årets tema är ”Samarbete människa och automation”. Dag ett presenterar forskargrupperna sina resultat i en interaktiv utställning. Här ges goda möjligheter till samtal och nätverkande. Dagen avslutas med en afterwork för den som så önskar.

Dag två genomförs fyra Master Classes på engelska. I en avslappnade och interaktiv miljö kan du lära dig mer om optimering av

  • luftrum
  • cybersäkerhet
  • maskinlärning och AI in Transport
  • Human AI Teaming

Se hela programmet

 

Anmäl dig

Anmäl dig via länken senast den 27 oktober 2023. Deltagandet är kostnadsfritt och vi bjuder på en enklare lunch dag ett. Notera att det är ett begränsat antal platser.