Inflygningsprocedurer för ambulanshelikopter i Västra Götalandsregionen i drift

Publicerad: 28 november 2022 15:02

Foto: Ines Sebalj/Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sen i somras är instrumentflygprocedurer för ambulanshelikopter till fem sjukhus i Västra Götalandsregionen i drift. Därigenom finns det möjlighet att genomföra både starter och landningar även vid sämre väder.

In till sjukhusen Sahlgrenska, Borås, Trollhättan, Skövde och Dalslands sjukhus kan man nu genomföra fler akuttransporter och regulariteten har blivit bättre. Att genomföra transporter med hjälp av helikopter sparar förstås tid om man jämför med att köra ambulans i vägtrafiken exempelvis mellan Skövde och Göteborg eller till Västra Götalandsregionen från Uppsala eller Linköping.

− Den här utvecklingen är samhällsviktig och kan rädda liv. Vi har redan fått återkoppling från Västra Götalandsregionen om att det har genomförts fler än 60 rent livräddande transporter. Det känns fantastiskt att få arbeta med något som gör skillnad, berättar Katarina Royne, procedurdesigner på LFV.

− Flygsäkerhetsbedömningen har utgjort en stor del av projektet, eftersom det är de första procedurerna i sitt slag i Sverige. Det tar tid att bevisa att proceduren är säker att införa - man ska minska och eliminera risker. Jag har jobbat med procedurdesignen och hinderberäknat, designat procedurer utifrån kundens önskemål och skapat underlag för en inflygningskarta, berättar Katarina Royne.

Det finns redan två ytterligare projekt på gång inom samma region.