Systemet för Remote Tower har klarat LFVs leveranskontroll

Pressmeddelande

LFV har under många år arbetat med Saab för att utveckla tekniska system för flygtrafikledning. Målet är att öka säkerheten, höja kapacitet och samtidigt ta fram en effektivare tjänst för flygplatser.

Nu har Saabs r-TWR system, placerat på flygplatsen i Sundsvall, genomgått tester och klarat LFVs leveranskontroll. Därmed kan Transsportstyrelsens certifieringsprocess för LFVs Remote Tower Services påbörjas.

Målet är full operativ certifiering senare 2013.
- Detta är en helt ny och banbrytande  teknik för branschen. Remote Tower Services ger oss möjlighet att på ett säkert sätt leverera tjänster och samtidigt minska kostnaderna för våra kunder, säger Pia Johansson, marknadschef för LFV torn och inflygningskontroll.

Systemet använder ett antal kameror, ljud och andra sensorer för att ge en kontinuerlig, heltäckande bild av en flygplats. Denna information och data matas till en central (Remote Tower Center) där videon strömmas direkt till en styrenhet och projiceras på flera LCD-skärmar. Flygledaren har fullständig kontroll över alla sensorer tillsammans med integrerade flygdata, flygplatsutrustning, elektroniska ”strippar” och andra hjälpmedel.

- Vi utarbetar nu metoder och regelverk för de flygledare som ska arbeta med LFV Remote Tower Services. Tanken är att till en central kunna knyta ett antal flygplatser och därifrån styra flygtrafiken, starter och landningar, på distans, säger Johansson.

- Att ha klarat LFVs leveranskontroll är ett stort steg framåt för en acceptans av detta nya sätt att leda flygtrafik. Detta har vi genomfört i ett nära samarbete mellan Saab och LFV, säger Ken Kaminski, senior vice president Saab. 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
LFV Pressjour tfn 011-19 20 40

Saab Sensis Presskontakt:
Robert Conrad, Senior PR Specialist, Saab Sensis Corporation
rob.conrad @ saabsensis.com
+1 (315) 634-3139 eller +1 (315) 751-3646

  1. Senaste nytt

  2. Influencer of the year

    LFV och generaldirektör Olle Sundin har idag tilldelats det fina priset Influencer of the Year i...

  3. Trafikutskottet på besök

    Idag besökte Trafikutskottet LFVs huvudkontor i Norrköping. Syftet med besöket var att...