LFV och Saab belönade för fjärrstyrd flygtrafikledning

08 mars 09:03

LFV och Saab tilldelades på måndagskvällen Jane’s Award 2016 för Remote Tower Services, eller fjärrstyrd flygtrafikledning.

– Det är med stolthet och glädje som vi tar emot priset. Tillsammans med Saab gjorde LFV verklighet av en vision. Med RTS har vi skrivit industrihistoria som visar att LFV driver innovation och ligger i framkant när det gäller fjärrstyrd flygtrafikledning, säger LFVs generaldirektör Olle Sundin.

Olle Sundin tog emot priset i samband med CANSO ATM Dinner dagen innan World ATM Congress 2016 öppnade i Madrid. Det officiella namnet på priset är IHS Jane’s Air Traffic Control (ATC) Technology Awards 2016.

- ATC Awards är sedan 2001 branschens sätt att uppmärksamma samverkan och utveckling inom flygledningen, säger Ben Vogel, redaktör för IHS Janes Airport Review. I år är inget undantag. Nomineringarna speglar utvecklingen i världen och hur man arbetar med att förbättra effektiviteten, säkerheten och miljön.

– Priset sporrar oss att fortsätta vårt utvecklingsarbete mot en ännu effektivare och smartare flygtrafikledning i Europa, säger Olle Sundin.

Den 21 april 2015 blev Örnsköldsvik Airport den första flygplatsen i världen att fjärrstyras. Sundsvall Timrå Airport blir nummer två under hösten 2016 och våren 2017 ansluts Linköping City Airport till Remote Tower Centre.

I dag tisdag 8 mars kl 16.00 kommer LFV att livesända från Remote Tower Centre vid den pågående World ATM Congress i Madrid.

För mera information kontakta LFVs presstjänst på telefon +46708792635.

Fakta om LFV

  • LFV erbjuder flygtrafikledning och flygtrafiktjänster och tjänster relaterade till dessa nationellt och internationellt.
  • LFV är med och utvecklar det europeiska luftrummet genom samarbeten i olika allianser och organisationer.
  • LFV utvecklar nya tjänster och operativa koncept för att möta ökade krav på kapacitet, tillgänglighet och hållbarhet.
  • LFV var först i världen med ett operativt godkännande för flygtrafikledning på distans. Sedan april 2015 flygtrafikleder LFVs medarbetare i Sundsvall flygtrafiken på Örnsköldsvik Airport.
  • LFV har 1 200 anställda och omsatte 3,4 miljarder 2015.