LFV vinner tornkontrakt i Linköping

24 november 10:11

LFV har vunnit upphandlingen av lokal flygtrafiktjänst vid Saab Airport i Linköping. – Avtalet visar att LFV står sig väl i konkurrensen med andra leverantörer av flygtrafiktjänst, säger LFVs generaldirektör Olle Sundin. På bilden Torbjörn Mortensen, Saab Airport, och Maria Wall Petrini, LFV.

LFV är redan i dag etablerat på Saab Airport och kommer alltså så att förbli åtminstone fram till 31 december 2019.

LFV avser att använda sig av det operativa konceptet fjärrstyrda torn i Linköping. Konceptet har utvecklats av LFV i samarbete med Saab och fick den 31 oktober driftgodkännande av Transportstyrelsen. Örnsköldsvik Airport blir under första kvartalet 2015 världens första fjärrstyrda flygplats.

– I historiens backspegel kommer LFVs utveckling och driftsättning av fjärrstyrda torn att vara en milstolpe. Det är ett helt nytt sätt att tänka och jobba effektivare och smartare med flygtrafiktjänst. Avtalet med Saab Airport är ett viktigt kvitto på att LFV med fjärrstyrda torn är på rätt väg mot framtidens flygtrafiktjänst, säger Niclas Gustavsson, chef för affärsutveckling i LFV.

LFV är ett affärsverk som erbjuder flygtrafikledningstjänster. LFV bedriver flygtrafiktjänst i torn och kontrollcentraler på 28 platser i Sverige. LFV levererar tjänster i Skandinavien, Europa och mellersta/fjärran Östern. LFV utvecklar tjänster för att tillhandahåll säkra, effektiva och hållbara flygtrafiktjänster för civil och militär luftfart.  LFV har ca 1200 medarbetare och omsätter cirka 3 miljarder kronor per år.